Modul în care interpretăm și utilizăm informațiile primite ne poate ajuta să rămânem în siguranță într-o lume în care traficanții de persoane au devenit tot mai prezenți, atât în mediul online, cât și pe stradă.
A doua lună a anului 2025 se apropie de finalitate, iar în cadrul proiectului Stay Free 5.0 am avut ocazia să întâlnim și să discutăm despre pericolul traficului de persoane cu peste 1200 de elevi din 32 de școli din județul Bacău.
Prezentările au avut rolul de a educa și de a conștientiza tinerii despre pericolele traficului de persoane, dar și despre semnele care pot indica că o persoană este o victimă. Am vorbit despre riscul de a cădea în capcanele celor care vând promisiuni false și am explicat ce măsuri pot lua pentru a se proteja. De asemenea, am subliniat importanța comunicării cu profesorii, părinții sau alte persoane de încredere, dacă simt că sunt în pericol.
Pe măsură ce am explicat realitățile acestui fenomen devastator, am observat cum elevii au devenit tot mai interesați și implicați, întrebându-ne, chiar, ce ar putea face pentru a ajuta victimele traficului de persoane, iar alții au împărtășit câteva povești pe care le-au auzit. Este îmbucurător că au înțeles nu doar pericolele imediate, ci și efectele pe termen lung ale acestui fenomen, care nu doar că afectează victimele direct, dar distruge și familii, comunități și societăți întregi.
Elevii au manifestat o dorință mare de a contribui la prevenirea traficului de persoane și la crearea unui mediu sigur pentru toți. Le-am arătat ce inițiative pot lua la nivel personal, cum pot ajuta în educația colegilor lor și cum pot răspândi mesajul de prevenire. De asemenea, am încurajat discuțiile pe teme de siguranță online, întrucât tehnologia joacă un rol important în recrutarea victimelor.
La finalul prezentărilor, am simțit o mulțumire profundă că am reușit să aducem mai aproape de tineri o problemă globală, dar și să îi motivăm să acționeze. Impactul acestor prezentări nu se măsoară doar în informațiile transmise, ci și în schimbarea mentalității și a comportamentului elevilor. Ei au plecat din sală cu o mai mare înțelegere a pericolelor și cu dorința de a ajuta la prevenirea unui fenomen care distruge vieți.
Iată câteva dintre impresiile elevilor scrise în fișele de feedback, pe care le oferim la
finalul prezentărilor:
“ Datorită acestei activități am aflat mai multe informații despre traficul de persoane,
despre consecințele acestuia și despre felul în care ne putem proteja” – Letiția
“ Această activitate m-a ajutat să mă gândesc de fiecare dată, indiferent de situație, să mă gândesc de două ori înainte să iau o decizie și să mă sfătuiesc cu cei de lângă mine” – Eliana
“ Să am grijă și să nu aleg calea mai ușoară, doar pentru că nu am chef să lucrez” –
Karina
“ Această activitate m-a ajutat foarte mult, deoarece acum sunt mult mai informată
despre acest subiect, iar pe viitor voi avea mai multă grijă la anturajul pe care îl voi alege” – Elena
“ Această activitate m-a ajutat să învăț să fiu mai atentă cu cine vorbesc și să nu am
încredere în tot ce mi se spune” – Ilaria
Este întotdeauna o onoare și o mare bucurie să întâlnim elevi receptivi, plini de energie și, împreună, să vorbim, să împărtășim idei și să aflăm opiniile lor referitoare la acest fenomen.
Comenteaza