Unul dintre proiectele care au devenit tradiție pentru Asociația Valoare Plus, este construirea de case sociale pentru persoane aflate în nevoi. Anul acesta, Asociația finalizează a treia construcție de case –  proiectul „Casa Denis”. Pentru a afla mai multe detalii vă prezentăm un interviu oficial.

De ce a decis Asociația „Valoare Plus” să construiască case sociale? Cum a apărut această idee?

AVP:  Asociația „Valoare Plus” a apărut ca urmare a unei viziuni de a împlini nevoile celor care nu se pot ajuta. Prin intermediul asociației, noi vrem să adăugăm un plus de valoare persoanelor aflate în situațiile de risc. O situație de risc reprezintă și familiile care rămân fără casă din cauza calamităților sau incendiilor sau persoanele care, pur și simplu, nu au un loc decent. Și atunci pentru că am vrut să oferim ajutor, considerăm că e nevoie, acolo unde ne putem permite, să asigurăm și un trai decent înainte să putem completa cu un plus de valoare prin intermediul unor programe pe care le avem în asociație.

Știu că acum Asociația „Valoare Plus” construiește „Casa Denis”, îmi poți spune ceva despre această familia beneficiară?

AVP: Denis e unul dintre copiii care a fost în programul „Pentru un viitor mai bun” pe care Asociația „Valoare Plus” îl desfășoară în localitatea Luncani din Bacău. Pe vremea când era în program în clasa a 8-a, prin noiembrie a luat foc casa. Sora lui dormea acasă, maică-sa era plecată din localitate și a avut inspirația să-și sune fiica. A sunat-o pe fată și a întrebat-o dacă s-a trezit, pentru că urma să meargă la școală, dacă mi-aduc bine aminte, și ea i-a spus: „Mamă, e foarte cald în casă”, deși foc nu mai era demult în sobă. Și atunci maică-sa și-a dat seama că e o problemă pentru că au mai avut un incendiu cu câțiva ani în urmă și i-a zis să iasă repede afară. Ea nu prea a avut chef, mama sa a insistat și când fata a ieșit în curte, a văzut că ieșea fum din casă. Luase foc structura de lemn a casei. Marian Pădureț a aflat de situație pentru că sunt vecini și am decis să-i ajutăm. Am vrut să le oferim un trai decent și asta ne-a motivat să strângem fondurile ca să putem zidi „Casa Denis”.

Are anumite obligații familia beneficiară pentru a primi casa?

Valeriu Costea: Da. Trebuie să-și ducă copiii la școală și să administreze casa, să păstreze curățenie și s-o îngrijească. Astea au fost condițiile inițiale.

Când zici „școală”, te referi la programul de tip afterschool, organizat de Asociația „Valoare Plus”?

AVP: Nu, pentru că la celelalte două case nu vizam strict copiii din program. La celelalte două proiecte sociale, unde nu i-am avut în program pe copii, aceștia trebuiau să meargă la școală. Erau familii cu mai mulți copii, unul din părinți nu muncea, lipsea sau aceștia erau despărțiți și atunci obligația era din partea familiei să-și trimită în continuare copiii la școală.

Crezi că acești copii care urmează să primească „Casa Denis” au avut probleme cu mersul la școală?

AVP: Da, au avut probleme cu mersul la școală, în sensul că exista o tendință de abandon, de a trata educația ușor și a o considera chiar opțională, dar nu e vorba de beneficiarii „Casei Denis”, aici chiar se pune preț pe educație.

S-a confruntat asociația cu anumite probleme pe parcursul acestui proiect?

AVP: Da, și încă se mai confruntă. Noi când am început „Casa Denis”, nu am început-o cu banii în cont, am început-o cu anumite fonduri de prin alte bugete. Am luat banii de acolo fiind o situație de criză: iarna vine și s-a răcit vremea și ei aproape că stăteau în aer liber pentru că între perete și acoperiș sunt aproape 25 cm. Bătea vântul, ploaia, iar ei înfundau găurile cu cârpe. Problema e că nu sunt toți banii pentru acoperirea cheltuielilor aferente construcției. Partea financiară e cea mai mare provocare în România căci oamenii nu au o cultură a solidarității să pună mână de la mână pentru cineva aflat în dificultate.

Câți bani au fost donați de către societate pentru construirea acestei case?

AVP: banii vor veni, credem, din partea societății civile, prieteni în general, mai puțin au fost firme care să dorească să contribuie cu bani, dar au contribuit la alte proiecte în natură, cu parchet, de exemplu.

Ce sumă de bani este necesară pentru casă?

Costurile se ridică undeva la aproximativ 10.000-11.000 de euro.

Cum se desfășoară în prezent acest proiect? La ce etapă sunteți?

AVP: Suntem pe finalul proiectului, a mai rămas să dăm cu var, să facem unele legături la branșamentul de la curentul electric și predăm cheia.

În prezent casa este gata!

Dacă ar trebui să realizați un alt proiect de genul, care sunt lucrurile de care ați ține cont în urma experiențelor avute cu în proiecte sociale?

AVP: Niciodată nu am avut banii înainte de începerea unui proiect. Întotdeauna a început proiectul și după aceea ne-am străduit să adunăm banii necesari, aici nu știu dacă aș putea schimba asta. Ar fi ideal să ai banii înainte pentru că poți să fii mai previzibil un pic și să ai niște puncte de etapizare a proiectului pentru a fi mai ușor de observat. Eventual poate să facem niște criterii de selecție mult mai rigide sau mai ample a beneficiarilor, dar asta e o chestiune de viitor pentru că departamentul de construcții sociale nu e atât de mare încât să ai foarte multe solicitări din partea multor oameni. Deocamdată studiem fiecare caz social și putem să spunem dacă putem să-l onorăm sau nu.

De ce ar trebui comunitatea să acorde mai multă însemnătate construirii de locuințe sociale?

AVP: Nu poți să schimbi pe termen lung viața unor oameni dacă societatea nu se implică și mă refer nu doar în momentul acela de construcție a casei, dar după ce se finalizează construcția. Alte organizații umanitare din localitatea respectivă sau din județul respectiv ar trebui în mod activ și regulat să aibă un contact cu beneficiarii respectivi, să le ia pulsul, să vadă care sunt nevoile pentru că nevoile apar: copiii sunt la școală, dinamica vieții de familie, într-un fel sau altul, se schimbă, sunt mentalități ale oamenilor foarte săraci, au nevoie de încurajare și susținere. E nevoie să-i ajute să pună preț pe alte lucruri. Una e să trăiești într-o casă de chirpici cu lut pe jos și fereastra care stă să cadă pe tine și alta e să te muți într-o casă nouă și frumoasă. Nu ai încă mentalitatea de persoană care prețuiește lucrurile. Poate nici n-aveai ce să prețuiești înainte, dar acum când ai o casă nouă, ai nevoie să o abordezi într-un mod diferit și atunci e nevoie de sprijinul societății civile care să ajute familia respectivă unde este cazul sau dacă va fi cazul să o scape și de mentalitatea asta de sărăcie și superficialitate, inclusiv abandonul școlar. Trăind ani de zile într-o casă de chirpici în care bătea vântul, mersul la școală era opțional. Faptul că te muți într-o casă nouă, nu înseamnă că deodată ți s-a schimbat mentalitatea și școala devine prioritatea numărul unu. Așadar, ai nevoie de susținere, de oameni sau asociații care păstrează legătura, care se duc constant și îi încurajează, astfel încât copiii să prioritizeze școala. E nevoie, de asemenea, și de educație financiară. Sunt cazuri când cineva aflat în nevoie a primit bani și a dat 100 de lei pe o găină.

Vezi aici detaliile proiectului și un video cu casa veche.

This post is also available in: Engleză