De Ziua Europeană de luptă împotriva traficului de persoane, care a fost marcată pe 18 octombrie, Asociația Valoare Plus a organizat în premieră, la Bacău expoziția umană: „Păstrează-ți libertatea!”.  Peste 30 de voluntari au expus pentru câteva ore mai multe scene care reprezentau forme alte traficului de persoane, în incinta Arena Mall. Prin acest eveniment, am dorit să scoatem în evidență faptul că în societatea în care trăim, astfel de cazuri au loc la ordinea zilei și că oricine poate deveni ținta unor oameni care își doresc bani ușori.

Evenimentul nu a fost unic doar pentru spectatori, ci și pentru tinerii care au decis să se implice în această activitate. Noi ne-am decis să relatăm câteva păreri, oferite de voluntari:

Pentru mine a fost o activitate unică, nu cred că s-a mai încercat conștientizarea cetățenilor cu privire la traficul de persoane. Eu „din fericire” am interpretat un personaj care nu era traficat ci trafica.Vreau să spun că după primele 10 minute mă gândeam cum pot face acele persoane asemenea lucruri? Să obligi niște persoane să se prostitueze, să muncească, să cerșească și așa mai departe doar pentru a trai o viață luxoasă și pentru a avea mulți bani.”

Abortulesei Daniel Claudiu

„Evenimentul a fost pentru mine o experiență foarte frumoasă pe care aș repeta-o oricând. Am simțit într-adevăr că mesajul a ajuns la oamenii care ne-au privit și astfel ne-am atins scopul.”

Cocianga Daria Lidia

„Pentru mine a fost o provocare, a fost ceva ce nu am mai făcut până acum. Dacă s-ar mai face o activitate de genul, as participa cu cea mai mare plăcere.”

Martha Rusu

„A fost un eveniment extraordinar și îmi pare bine că am făcut parte din acest proiect minunat.”

Denisa Tamaș

„A fost o experiența extraordinară întrucât am fost supusă unei provocări: să stai nemișcat timp de două ore cu scurte pauze. E destul de greu căci, pur și simplu, simțeam cum îmi tremurau brațele și corpul, nici nu le mai simțeam la un moment dat, dar mă bucur că am acceptat această provocare. Oamenii au văzut în sfârșit ceea ce se petrece în orașul nostru și nu numai. Cum spunea și coordonatorul nostru „Dacă nu vezi, nu înseamnă ca nu există”, așa sper eu că a realizat și comunitatea băcăuană de gravitatea situațiilor. Pe de altă parte, nu numai să stau nemișcată a fost o provocare, ci și gândul că mă vor vedea prietenii, familia, o mare parte din oraș într-o ținută ce nu poate fi decentă, având rolul unei prostituate. Dar am realizat că eu joc un personaj, iar acesta trebuie să pară cât mai adevărat pentru a fi credibil oamenilor. Nu a mai contat că sunt fotografiată, că unii râd sau alții mă compătimesc, neînțelegând dorința și plăcerea mea de a face voluntariat. În acel moment conta că fac ceea ce îmi place, și o fac cu dragoste, schimbând ceva în comunitate prin acest manifest.„

Pintilie Oana-Isabella

„A fost o oportunitate cu adevărat inedită. Nu am ocazia zilnic să particip la evenimente de genul, mai ales ca voluntar. Mi-a plăcut foarte mult ideea și mi-a făcut mare plăcere să mă implic în prima expoziție umana din oraș.”

Cartaș Răzvan

„Noi, voluntarii, ne-am simțit bine. Pentru toți a fost o experiența unică și inedită. Ne bucurăm că am făcut asta, dar mai important, ne bucurăm că am atras atenția asupra acestui subiect și nu am lăsat aceasta zi să treacă neobservată. Vă mulțumim că ne-ați oferit oportunitatea aceasta. Am fost o echipă frumoasă și personal sper să ne implicam în aceeași formulă și în alte activitate.”

Briana Georgiana Olteanu

„Mi s-a părut super. Părea puțin cam dubios la început, dar când am observat lumea care chiar părea interesată în ceea ce facem, m-am simțit “mândru” într-un fel. A fost o experiență frumoasă, puțin obositoare, dar aș mai face-o și altădată.”

This post is also available in: Engleză